Bucataria lui Cortazar Mutarea UNTOLD la periferia Clujului | Recenzii muzica, film si altele

Pagini

joi, 3 august 2017

Mutarea UNTOLD la periferia Clujului

Bineînțeles că ține de un minim de bun simț să nu organizezi un festival de muzică în centrul orașului pe timp de noapte. Dar în Cluj Napoca totul e posibil. Aviz celor care au dezvoltat un fetiș pentru acest oraș (apropo, să îl credeți pe Andrei Gheorghe când spune că dacă nu lauzi Clujul, turist fiind, clujenii se dau cu fundul de pământ).

Dar să revin la Untold. De ani de zile deja se cere mutarea festivalului la periferie din cauza zgomotului care ajunge până în cartiere, iar deși Emil Boc a garantat că se vor lua măsuri (sic!), nimic nou sub soare. Untold are nu știu câte scene amplasate în cel mai haotic mod. Nu doar că se află în apropiere de niște spitale de copii, dar poți păți să urmărești un artist la o scenă și să auzi muzica și de la celelalte scene. Și apropo de spitale de copii, am văzut ca ăștia de la Untold fac ceva strângere de fonduri pentru nu știu ce spitale ori whatever. Păi bă, nenoriciților, dacă pretindeți că faceți un bine spitalelor, ia începeți cu mutarea scenelor din proximitatea acestora.

Nu mai zic de restul locuitorilor care sunt nevoiți, ca mine, să părăsească de ceva ani orașul pentru a face loc insalubrului și demodatului festival. Puteți găsi pe net plângeri ale familliilor cu copii care nu pot dormi, ale oamenilor bolnavi sau pur și simplu ale contribuabililor concitadini.

Penibilitate: dacă-mi aduc bine aminte, acum câteva ediții Boc l-a rugat pe nu știu ce diplomat elvețian să strecoare o laudă la adresa festivalului, știindu-se deja despre toate aceste plângeri de mai sus. Zic doar atât: nicăieri în Europa, nu europa, nu există un festival de muzică care să se țină pe timp de noapte în centrul unui oraș. Cel mai bun exemplu? Glastonbury se desfășoară de la 11 dimineața la 11 seara. Și nu se ține în proximitatea cartierelor.

Sunt sceptic în ceea ce privește efectul unei petiții online, dar am văzut că cineva a inițiat mutarea Untold la periferia orașului, inițiativă pe care o susțin, desigur, dacă edilii tot nu fac nimic în sensul ăsta. Plus că oricum Untold e un festival "de periferie"...

Iată petiția https://www.petitieonline.com/mutarea_untold_la_periferia_clujului